Naam: Rick Overkleeft
Opleiding: Bioinformatica
Beroep: oprichter en directeur van 4MedBox
Ambitie : ‘Dat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken of te onthouden, maar dat alles wat geregeld moet worden, gewoon geregeld is.
Rick heeft Bioinformatica gestudeerd en ziet zichzelf als een mediator tussen de biologie en de softwareontwikkeling. Er worden steeds meer data gecreëerd uit de biologie. En als je die gegevens, die data, goed kunt interpreteren en begrijpelijk kunt maken, kun je die inzetten. Bijvoorbeeld bij de keuze voor de meest geschikte behandelmethode, of bij leefstijl coaching of bij het optimaliseren van het re-integreren in werk. Toen Rick net klaar was met studeren en -samen met een medestudent – in de kroeg nadacht over de toekomst, leek het plan om een eigen bedrijf te starten aantrekkelijk. Inmiddels zijn we bijna 10 jaar verder en laat Rick met zijn bedrijf 4MedBox zien welke mogelijkheden er zoal zijn.
Kun je uitleggen waar je mee bezig bent met 4MedBox?
‘Zeker. Op dit moment zijn we bezig om een platform neer te zetten, waarbij de persoon zelf eigenaar is van de gegevens en daar zelf controle over heeft. Wij zorgen ervoor dat biomedische gegevens daar een plekje krijgen. En die kunnen dan gebruikt worden in de zorg of voor leefstijl coaching of voor weer aan het werk gaan op het juiste moment. Op het moment dat jij daar klaar voor bent en wanneer dat past.
Wij houden ons vooral bezig met de datakant. Met het regelen, verzorgen en het klaarmaken daarvan. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor antibiotica, dan is het handig dat die gegevens overal gedeeld kunnen worden. Ook in het buitenland. Zodat je geen verkeerde medicatie krijgt.’
Wat is je betrokkenheid bij ‘mensen met een chronische aandoening en werk’?
‘Dit project interesseert me zowel bedrijfsmatig als persoonlijk. Ik heb genoeg vrienden in mijn omgeving die hier ook mee te maken hebben. Eén van hen heeft een zeldzame aandoening en moet accepteren dat 40 uur werken niet haalbaar is. Daar moet de persoon zelf mee leren omgaan, maar ook de werkgever en de direct betrokkenen. En best veel mensen die ik ken hebben ADHD of autisme. Zij vragen vaak te veel van zichzelf; zetten zich bovenmatig in en gaan daarbij regelmatig over hun grens heen. Zij hebben een grote kans om een burn-out te krijgen en dan komen ze in een re-integratietraject terecht. Dus ik heb daar zelf ook wel van dichtbij mee te maken.
En we kennen Titus Radstake al lang. Hij heeft ons gevraagd om in de Adviesraad te komen. Hij is een voorbeeld waarbij medicijngebruik slecht heeft uitgewerkt. Als mensen en hun artsen over de juiste gegevens beschikken, kan veel ellende voorkomen worden. Ieders persoonlijke DNA heeft een wisselwerking met medicijnen. Daar is al veel kennis over in de wetenschappelijke wereld, maar de toepassing daarvan in de zorg is nog niet ver genoeg. We hebben een project gedaan om de juiste medicatie bij de juiste patiënt te brengen met behulp van farmacogenetica.’
Waar en hoe zie jij de connectie met het project; wat kan 4MedBox betekenen?
‘Stel je voor: je bent ziek uitgevallen. En je moet langzaam weer re-integreren in het werk. Dan kun je via bepaalde gegevens makkelijker herkennen wanneer je iets wel of niet kunt. Dus misschien in de ochtend niet? Of misschien is het helemaal een slechte dag? Of kan ik maar twee uur werken? Het is handig als je dat met één druk op de knop kunt zien en kunt aangeven, zodat ook je arts of je werkgever de juiste informatie krijgt. De biomedische informatie is belangrijk om op te nemen in je Patiëntreis en kan steeds aangevuld worden en blijft actueel. Maar het blijft belangrijk dat die gegevens van jouw persoonlijk zijn en jij bent de enige die kiest met wie je de gegevens wilt delen. Want je werkgever hoeft niet alles te weten. Jouw gegevens moeten op de juiste plek komen, waar het veilig is. Wij houden ons aan de regelgeving die er al is en die er aan komt (European Health Data Space).
Het contact met jullie project en het samen kijken naar de Patiëntreis en hoe we dat aan de mens kunnen brengen, is belangrijk. Dat ze daarmee aan de slag kunnen gaan en dat dat een leven lang kan helpen met hun leven.’
En je kunt dit ook preventief inzetten?
‘Ja, zeker. Je kunt hiermee zorgen dat duidelijk wordt waar je energie uit haalt en wat je motiveert. Dat je goed werk vindt dat bij je past. Dat je jezelf bijvoorbeeld wat minder belast en daardoor duurzaam aan het werk kunt blijven. En voorkomt dat je in een burn-out terecht komt. Jouw gezondheid, jouw werk, jouw leefstijl heeft veel met elkaar te maken.
Je kunt bijvoorbeeld gegevens koppelen die zowel de coach als de coachee helpen met leefstijlkeuzes. Door te stimuleren dat iemand een gezondere leefstijl gaat oppakken en op de juiste manier gemotiveerd blijft om het te doen. En waarbij je kennis over beweging, maar ook over voeding, stress, slaap, etc. kunt toevoegen.’
Wat is jouw ambitie, jouw hoop?
‘Ik zie hier sowieso toekomst in. In het opzetten van Patiëntreizen. En in het opzetten van het proces dat iemand daarin doorloopt. En daar datastromen aan koppelen. Zodat iemand weet wat de volgende stap is. Om het re-integratieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken of te onthouden, maar dat alles wat geregeld moet worden, gewoon geregeld is. Mijn hoop is: de integratie van levenstrajecten in alle aspecten van het leven.
Want patiënt zijn is een deel van je leven. Ook al ben je chronisch ziek, je bent niet altijd patiënt. Je bent een persoon, je hebt ambities en je wilt dingen. Je hebt een leefstijl, een leven en een bepaald verloop en dat dat gewoon geïntegreerd is met elkaar. Dat je niet tegen onnodige frustraties aanloopt.’
Dit interview heeft ons veel geleerd: er is veel te winnen als gericht gebruik gemaakt wordt van biomedische gegevens. Ontwikkelingen gaan snel. Veiligheid en eigenaarschap zijn belangrijke voorwaarden.