‘Leren leven in plaats van overleven’

 

Naam: Willianne van Hemert
Opleiding:
HBO Maatschappelijk werk en Dienstverlening (propedeuse); HBO Kunst en Techniek (multimedia) en diverse coachopleidingen
Beroep: (vitaliteits)coach; ondersteuning bij stress, burn-out en leefstijlverandering. Ook voor mensen met chronische klachten
Ambitie/hoop: Dat mensen ondanks hun klachten kunnen doen wat belangrijk voor ze is.

Willianne heeft na haar multimediaopleiding websites gemaakt en veel gedaan aan sociale media en online marketing. Vervolgens besloot ze om de switch naar energetisch werk en later naar coaching te maken. Ze volgde verschillende coachopleidingen: leefstijl coaching; stress en burn-out coaching; gedrag coaching en motiverende gespreksvoering. Evenals diverse opleidingen energetisch werken, onder andere Bachbloesems en reiki.

Wat is je connectie met werk en re-integratie van mensen met een chronische aandoening?

‘Lang geleden heb ik – samen met iemand – een traject ontwikkeld om mensen met een chronische aandoening in hun kracht te zetten. Wijzelf zouden het doen vanuit onze ervaringsdeskundigheid en we zouden experts als gastdocenten inzetten. Echter, toen alles voorbereid was kregen we het niet meer rond met de gastdocenten en later maakte corona het werken met groepen lastig.
Inmiddels geef ik individuele coaching en daarnaast werk ik bij een organisatie die eenzaamheid bestrijdt. Die organisatie koppelt mensen aan elkaar op basis van interesse. Zo’n koppeling kan dan voldoende zijn om de eenzaamheid op te lossen. Maar soms is er meer nodig. We geven ook trainingen zodat mensen vaardiger worden in het leggen van contacten en meer inzicht krijgen in zichzelf. Bij die organisatie kom ik ook veel mensen met een chronische aandoening tegen.’

 

Ken jij Mijn Re-integratieplan en wat kan de meerwaarde zijn?

‘Ja, op een landelijke dag van een patiëntenorganisatie is daar een presentatie over gegeven. Maar omdat ik zelf een ander traject heb doorlopen heb ik er toen niet veel mee gedaan. Ik had al te maken met uitval tijdens mijn studie, dus ik ben parttime verder gaan studeren. En na mijn studie heb ik vooral als zelfstandige gewerkt.
Voor mensen die in loondienst zijn en uitvallen door ziekte zitten er heel veel handige tools en handvatten in.  Praktische informatie over wet- en regelgeving; de stappen die gezet moeten worden; het voorbereiden van gesprekken met de bedrijfsarts en manager; effect van dagelijkse activiteiten bijhouden, de Cirkel van Invloed; etc. Het is fijn dat er een aantal modellen inzitten die ik zelf ook gebruik zoals de cirkel van invloed. Mensen zijn hierdoor minder afhankelijk van mij. Ze kunnen zelf bekijken welke modellen hen aanspreken en kunnen helpen. Indien nodig kijken we hier ook samen naar. ’

Wat is de meerwaarde van een gespecialiseerd (ervaringsdeskundig) coach?

‘Het maakt mij laagdrempeliger. Mensen komen hier met een kruik of een kussen en ik kijk daar niet van op. Doordat ik zelf ook klachten heb weten mensen dat ik het begrijp als ze een ‘hulpmiddel’ nodig hebben, terwijl ze een ander misschien zouden afbellen. Ook hoor ik vaak van hen dat ze zich onbegrepen voelen door artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners. En dat het voor hen scheelt als de ander ook klachten heeft en het daardoor snapt.
Verder is het werk vooral maatwerk: wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Voor een deel van de mensen met stressgerelateerde klachten kan het te maken hebben met onzekerheid, perfectionisme of zich minder waard voelen. Wat zich kan uiten in zich extreem aanpassen, dat communicatie met anderen veel energie kost, zichzelf op de laatste plaatst zetten. Door dat te bespreken en door gelijkwaardigheid kan ik mensen wat verder helpen.
Het begint vaak met: ‘ik ben héél moe. En eigenlijk kan ik niet meer, maar ik moet nog dit en dit en dat doen’.  Soms vertel ik dan wat er gebeurt als iemand géén aanpassingen maakt; waar het op uit kan lopen. Vaak motiveert dat mensen om toch rustiger aan te doen. Het is belangrijk om het jezelf te gunnen om goed voor jezelf te zorgen. En als ik denk dat het een ander kan helpen, dan vertel ik iets over mezelf of mijn ervaringen, bijvoorbeeld dat ik zelf geen 40 uur werk, omdat ik tijd over wil houden voor de rest van mijn leven. Daarmee laat ik zien dat het anders kan dan hoe het ‘moet’ van de maatschappij.’

Je bent vitaliteitscoach: wat merken mensen daarvan in de praktijk?

‘Ik doe vaak ademoefeningen. Dat helpt niet iedereen, maar als het aanslaat, dan scheelt dat al veel en heb je meteen een instrument om je stress mee te verlagen. Ik stimuleer mensen om matig intensief bewegen, want dat is goed tegen stress en goed voor je lijf. En ik geef mensen mee om goed voor zichzelf te zorgen: rust en ontspanning inbouwen; grenzen trekken, gezonde voeding. Het zeggen is gemakkelijk, maar het gaat vooral om het toepassen: wat past bij iemand en wat heeft iemand nodig om vooruit te komen.
Vanaf januari ga ik bedrijven benaderen met de vraag of ik als vitaliteitscoach een dagdeel in de week spreekuur kan houden voor werknemers die dat nodig hebben. Want vaak gaan mensen te lang door, totdat ze omvallen. Het zou heel fijn zijn als we kunnen voorkomen dat mensen ziek uitvallen.

Het gaat dan om preventie: zorgen voor een goede balans en een goede verdeling van je energie.’

Wat is je ambitie? Wat drijft je?

‘Dat mensen ondanks hun klachten kunnen doen wat ze graag willen doen. Of dat nu werk is of mantelzorg of vrijwilligerswerk of iets maken met je handen, het maakt niet uit. Dat ze in hun kracht komen te staan. Dat ze doen wat voor hen belangrijk is. Dat mensen leren leven, in plaats van overleven.’

Wat zou je ons nog mee willen geven?

‘Ik vind het belangrijk om het thema eenzaamheid ergens een plekje te geven. Omdat het risico op eenzaamheid bij chronische klachten wel groter lijkt. Er zijn verschillende soorten eenzaamheid. Mensen zeggen vaak: ‘iedereen is afgehaakt doordat ik ziek werd’. Dat is herkenbaar en hoor je wel vaker. Maar je hebt ook een eenzaamheid waarbij mensen zich van binnen eenzaam voelen. Ook als ze bijvoorbeeld op een verjaardag zijn, omringt door 10 mensen. Daar wordt minder over gesproken. Wat kan helpen is lotgenotencontact.  En het versterken van de eigenwaarde en het zelfvertrouwen kunnen ook een groot verschil maken. Dat je niet denkt:’ oh, ik kan niets en ik hoop dat ik erbij mag horen’, maar dat je van jezelf weet dat je het waard bent om er te zijn. Gewoon om wie je bent.
Daarbij kan een coach helpen, maar ook in een groep kan je dit onderwerp bespreken.
Dat het bespreekbaar is, dat je niet de enige bent én dat je er ook zelf wat aan kunt doen, dat kan al schelen.’

Uit dit interview nemen wij mee dat leefstijl, vitaliteit, preventie enorm belangrijke thema’s zijn om ons op te richten. Om zo uitval te voorkomen! Daar willen we ook zeker mee aan de slag gaan. Evenals het thema Eenzaamheid.