‘Ondernemen over de waarde-as, dat is de toekomst!’

Naam: Tonny van Hees
Opleiding: Werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde en communicatiewetenschappen Beroep: Ondernemer. Oprichter en partner van Matzzi.eu. Matzzi.eu, ondersteunt ondernemers t.a.v. hun sociale en ecologische impact, verantwoorde bedrijfsvoering en economische waarde.
Ambitie: MKB-bedrijven tussen 25 en 200 FTE bewust bekwaam maken in het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Tonny is ooit gestart met het maken en verhandelen van kabels en connectoren. Door de komst van het internet en e-mail nam dit internationaal een enorme vlucht. Hij reisde 15 jaar over de wereld, omdat zijn klanten overal zaten: o.a. Canon, HP, Samsung en Xerox. Thuisbasis was Nederland en de productie werd gedaan in China. In 1992 was hij voor het eerst in China. Door jarenlange ervaring kwam hij erachter dat de oplossing voor de toekomst niet ligt in Azië, maar hier in Europa.

Maatschappelijk ondernemen heeft de toekomst?

‘Zeker! Tot 2010 waren we bezig met een klassieke productieorganisatie. Maar dat loopt een keer vast en dat zie je nu in de hele wereld gebeuren. Bij ons gebeurde dat rond 2010. Veel bedrijven in de ‘oude economie’ ondernemen over de kosten-as. Zij kijken hoe ze kosten kunnen besparen om winst te maken.  Echter, het besparen van kosten is eindig. Op een bepaald moment kun je niet meer kosten besparen, want uiteindelijk kom je op of onder nul. En niemand geeft dingen voor niks.
De kosten stijgen voortdurend en de vragende partij kan niet meer bepalen wat de prijs is, de biedende partij bepaalt. De ‘oude economie’ bedrijven kunnen daar niet mee omgaan.
Een duidelijk voorbeeld is Blokker. Zij konden jarenlang producten importeren tegen een marktconforme prijs. Toen kwam de Action die wegens volume scherper kon inkopen met min of meer vergelijkbare producten.  Blokker kon geen waarde toevoegen en is omgevallen.
Neem daarnaast Dopper. Zij creëren maatschappelijke waarde door het hergebruik van de fles, inclusief een positief imago voor de gebruiker. Ze zoeken meerwaarde, bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten voor de fabricage van vulstations. Kortom iets nieuws introduceren dat langer blijft bestaan, meer mensen erbij betrekken en verantwoord omgaan met de resources. Ondernemen over de waarde-as. Dat is de toekomst!

Jij gelooft in de combinatie: financieel rendement én maatschappelijk winst?

‘Absoluut. Met Mattzi helpen en ondersteunen wij ondernemers in dit proces. Hoe kunnen we met een schaalbaar model een zo groot mogelijke impact maken op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Het belang voor onze toekomst is groot. Ik heb zoveel producten over de wereld verscheept dat ik nog behoorlijk wat CO2 moet compenseren! Daar richt ik me nu op.
Mijn ambitie is om de MKB-bedrijven tussen 25 en 200 FTE bewust bekwaam te maken in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. En het niet te zien als kostenpost, maar als meerwaarde op het businessmodel.
Samen met mijn kompaan, Han Ribberink, zijn wij daar in 2015 mee gestart. We waren één van de eersten en hebben veel ontwikkeld en getest. In Coronatijd is het doorontwikkeld en gebouwd in een onlineapplicatie of platform. Het is een soort Mijn Re-integratie Platform voor duurzaam ondernemen. Ondernemers kunnen stap voor stap hun stakeholders meenemen in het proces van maatschappelijk verantwoord ondernemen en op een goede manier daarover rapporteren. Inmiddels is het wettelijk verplicht voor de grotere bedrijven. Daardoor beginnen de middelgrote bedrijven er nu op aan te haken. We lopen nog voor op de markt.’

Hoe werkt het platform?

‘We richten ons vooral op kwalitatieve gegevens, dus gegevens die lastig te kwantificeren zijn. We stellen vragen over hun strategie en dagen de ondernemer uit:
* waarom onderneem je over de kosten-as en richt je je niet op de waarde-as?
* welke mogelijkheden zijn er voor jou als ondernemer en voor jouw bedrijf?
* wij durven te stellen dat je eigenlijk geen toekomstbestendige visie hebt als je niet maatschappelijk verantwoord onderneemt.
Onze vragenlijsten helpen om hierin de weg te vinden. We vragen wat de ondernemer drijft, hoe, met wie en wanneer dit ingevuld wordt en wat aangepakt wordt. Dit maken we meetbaar én rapporteerbaar. Hiermee heb je als ondernemer de regie. Dat vertalen we naar de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen: de Sustainable Development Goals (SDG’s) en hun rapporten in lijn met EU-wetgeving en CSRD.
2500 personen hebben de achterliggende vragenlijsten ingevuld en zo’n 60 bedrijven maken er nu gebruik van. Het is niet eenmalig; bedrijven blijven aangesloten in het model. Feitelijk is het een boekhoudachtig pakket waarin je je gegevens beheerd.’

En waar zit dan de schakel naar Mijn Re-integratie Platform?

‘Er is een enorme terughoudendheid bij ondernemingen om mensen met een chronische aandoening aan te nemen. Vanwege het afbreukrisico. Wij noemen dat de ‘glazen muur’. Vanuit de overheid zijn er allerlei regelingen die dat moeten voorkomen of verbeteren, maar door ondernemers wordt dat gezien als ballast. Kleinere ondernemers hebben überhaupt geen tijd en energie om zich hierin te verdiepen.
Maar, als je als ondernemer bewust bent van de waarde van het onbenutte arbeidspotentieel wil je de glazen deur wel openzetten! Dat is wat Matzzi doet. En altijd binnen de context van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent ook gewoon winst maken. Wil je als ondernemer zo’n investering doen, dan heb je wel volume nodig. En we weten dat Mijn Re-integratie Platform méér dan 1 miljoen potentiële nieuwe collega’s vertegenwoordigd.
We kunnen naar elkaars platform verwijzen. Matzzi weet welke bedrijven open staan voor samenwerking en Mijn Re-integratie Platform weet welke belemmeringen en behoeftes er zijn bij de doelgroep. De volgende stap is met elkaar in gesprek gaan en denken vanuit oplossingen. Daar zit onze gezamenlijke kracht! We moeten in de schoenen gaan staan om wie het gaat en het niet invullen voor de ander. Dat geldt net zo goed voor de ondernemer en de stakeholders als voor de werknemer. Kortom de mens en zijn of haar relatie centraal stellen.’

Dit interview leert ons dat maatschappelijk verantwoord ondernemen, ondernemen over de waarde-as, de toekomst is. Daar willen we graag op aansluiten! We kunnen ons dus zeker vinden in Tonny’s uitspraak: ‘Laten we verkennen en of en hoe we samen kunnen werken met onze platforms! Ook op het gebied van data. Het is een veelbelovende ontwikkeling.’